Woningbouw bij Burgum

Door Peter van de Hoef op 25 november 2020

In de Raad van 19 november stond op de agenda om opiniërend te praten over 2 woningbouwlocaties in Burgum, bij de Wettermunt en aan de Kloosterlaan. Op deze locaties zouden 95 woningen kunnen worden gebouwd, waarmee grofweg 2/3 van de 150 compensatie Centrale As woningen zouden zijn belegd. Oorspronkelijk zouden deze woningen in de Warren gebouwd worden (400 st) maar daar heeft de Raad in juli 2019 met de kleinst mogelijke meerderheid nee tegen gezegd. We hebben vervolgens € 4,5 miljoen moeten afboeken op de grondwaarde.

Inmiddels is er door de werkgroep De Warren Natuurlijk Groen een initiatief voorstel gedaan om een alternatieve invulling aan het gebied te geven. Wij hebben daar in september jl. heldere toetsingscriteria voor afgegeven. Maar wat we toen niet wisten en nu wel is dat er meer opties zijn om invulling te geven aan de Warren. Zo wil een manegehouder er wel naar toe, zijn er ideeën voor een hotel-restaurant, een verdere ontwikkeling van een watersportbedrijf en kwam op de valreep een projectontwikkelaar met de suggestie om een schetsplan te maken met een combinatie van verschillende functies.

Over de locaties die het College voorstelde het volgende. Bij de Wettermunt kan je een flink aantal woningen bouwen maar wel heel dicht bij een hoogspanningsleiding (straling) en de Centrale As (fijnstof en lawaai).  Aan de Kloosterlaan kunnen op een voormalig kloosterterrein een heel beperkt aantal woningen gebouwd worden.

Al deze opties zijn zgn ‘buitenstedelijke’ uitbreidingen. Daarnaast zijn er verschillende plannen in de bebouwde kom in ontwikkeling. Voor de PvdA is niet alleen van belang dat we gaan bouwen maar ook wat. Het overall plaatje ontbreekt. Daarom hebben we besloten om nu geen uitbreidingsgebieden aan te wijzen maar in de eerste maanden van 2021 een geïntegreerde visie te bespreken met alle opties. Wat de PvdA betreft is een optie van de Warren met daarin een aantal functies gecombineerd niet uitgesloten.

Peter van de Hoef

Peter van de Hoef

Hallo, Mijn naam is Peter van de Hoef. Ik ben geboren (1951) en getogen in Gelderland, woon vanaf 1987 in Fryslân en sinds 1989 in Burgum. Ik heb 2 prachtige kinderen die hun weg in het leven inmiddels gevonden hebben. Ik heb mijn hele werkzame leven bij Staatsbosbeheer gewerkt en daar veel kansen gehad om

Meer over Peter van de Hoef