Door Lutz Jacobi op 22 juni 2014

Water en strand !!

De afgelopen weken stonden vooral in het teken van Water. Zo voerde ik een lang debat over Waterveiligheid en over Waterkwaliteit. .In de aanloop naar deze debatten voerde ik vele gesprekken met waterbestuurders, waterexperts enz.. En……door de tropische temperaturen en spannende voetbalwedstrijden lekker veel koel en schoon kraanwater gedronken!

Na afloop van het lange debat over Waterkwaliteit ben ik met m’n medewerkster nog even gaan ontspannen aan het Noordzeestrand in Scheveningen. Ik werk al zo’n acht jaar in ’t Haagse. Maandagavond of dinsdagochtend kom ik aan en donderdagavond vertrek ik weer naar Wergea. Deze drie Tweede Kamerdagen zit de agenda altijd bomvol met vergaderingen, afspraken, bijeenkomsten, debatten… ‘Even naar zee’ was tot nu toe dan ook in al die 8 jaar nog maar 1 keer gelukt. Dat was heerlijk en ik kon aan het strand ook gewoon nog werken, met ipad en telefoon!!

Bij het debat over Waterveiligheid heb ik me erg ingezet voor Fryslân. Zowel de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand/Afsluitdijk is nu heel actueel en nadere sturing op de kansen voor Holwerd aan Zee. De minister heeft hieromtrent positief gereageerd en de regio en het Ministerie moeten nu samen aan de slag! Plannen volop, maar de bedragen er bij wordt nog een hele klus!!

Schoon water betekent ook een einde maken aan de Plastic soep: plastic afval op stranden en in zeeën. Kamerleden ontvingen afgelopen week een petitie, een noodkreet vanuit Stichting De Noordzee, voor aandacht voor – en maatregelen tegen dit plastic. Plastic afval is een groot milieuprobleem!

Alleen al op de Nederlandse stranden liggen jaarlijks zo’n 900.000 plastic doppen…… Stichting De Noordzee organiseert deze zomer voor het tweede jaar een Beach Cleanup Tour: in 31 dagen – de hele maand augustus – maken vrijwilligers 350 km strand plastic vrij: van Cadzand tot aan Schiermonnikoog. Schrijf je in voor een etappe via www.noordzee.nl/tour!

Laten we onze gezamenlijk inzetten om waar mogelijk de schade te herstellen!

Zie ook :
www.hallofryslan.nl
www.lutzjacobi/twitter.com

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Meer over Lutz Jacobi