Kan iedereen wel mee doen?

Door Saskia van der Werf-Bieleveld op 3 oktober 2021

Lokale Inclusieve Agenda

Donderdag 30 september 2021 is er op verzoek van de PvdA in samenwerking met de griffie een informatieve raadsbijeenkomst geweest met als onderwerp Lokale inclusieve Agenda.
In juli 2016 werd in Nederland het VN-verdrag inzake personen met een handicap bevestigd. Hieruit is de verplichting ontstaan om als gemeente inzichtelijk te maken wat er gedaan moet worden zodat iedereen mee kan doen! Jong-oud, wie je bent-waar je vandaan komt of je een beperking -ziekte hebt. Eigenlijk is iedereen het daar wel mee eens. Maar toch is het voor sommige mensen moeilijk om ook echt mee te doen. Bijvoorbeeld als je met een rolstoel niet naar het theater of winkel kunt.

Ervaringsdeskundigen dhr Otwin van Dijk, mw Pauline Everts en mw Hilda Snippe hebben ons geïnformeerd over wat er beter en vooral toegankelijker moet als je zelf met wat voor beperking dan ook de straat op gaat of bijvoorbeeld lastige formulieren in moet vullen. Weet onze inwoner waar hij/ zij terecht kan voor ondersteuning? Zelf ben ik in een rolstoel in het het gemeentehuis naar het toilet gegaan om te ervaren hoe dit gaat. Dat is veel lastiger dan je denkt. Als gevolg hiervan is de veer van de toiletingang reeds verwijderd omdat het openen van een deur met tegenwerking nauwelijks lukt. Heel belangrijk is dat iedereen zelf de regie heeft en houdt over hoe je leeft.

Het voorstel is om een groep inwoners een werkgroep te laten vormen om de lokale inclusieve agenda met onze gemeente inhoud te geven.

Het belangrijkste is dat we als inwoners met elkaar in gesprek gaan en er niet alleen over praten en schrijven. Het gaat niet over mensen die ‘anders’ zijn. Het gaat over iedereen!

Het was een inspirerende bijeenkomst waar wethouder Bouman heeft toegezegd dit met de Raad op te zullen pakken.

 

Saskia van der Werf-Bieleveld

Saskia van der Werf-Bieleveld

Even voorstellen: Mijn naam is Saskia van der Werf-Bieleveld en ik woon sinds  1996  in Oentsjerk. Samen met  mijn man Peter en kinderen  Marloes en Thijs  bevalt het ons prima in Tytsjerksteradiel. Sinds 1992 ben ik werkzaam in het MCL op de operatieafdeling als anesthesie assistent . Boeiend en uitdagend werk waar ik veel voldoening

Meer over Saskia van der Werf-Bieleveld