De Raad en COVID-19

Door Peter van de Hoef op 25 november 2020

In maart 2020 is ons land in een Corona crisis terecht gekomen. Al die tijd zitten we ook in een GRIP-4 situatie, een bovengemeentelijke crisissituatie waarin de voorzitter van de Veiligheidsregio de leiding heeft, in afstemming met een regionaal beleidsteam waarin de burgemeesters uit die regio zitting hebben. Deze situatie wordt op 1 december 2020 gewijzigd door de in werkingtreding van de Coronawet.

Tot nu toe waren GRIP-4 situaties altijd relatief kort van duur; er is nooit nagedacht over dit soort langdurige GRIP4 situaties, met name in relatie tot de democratische principes waar ons land in bestuurlijke zin op gebouwd is.

Onze raad werd de afgelopen maanden door onze burgemeester geïnformeerd met Corona nieuwsbrieven en met diverse noodverordeningen. Daarbij was sprake van eenrichting communicatie. Dat is geen oordeel maar een constatering. We hadden immers niets anders afgesproken. Daarom is het goed dat we in de Raad van 22 oktober 2020 besloten hebben besloten hebben meer in dialoog te gaan met ons lid in het regionale beleidsteam.

Ons voorstel om standaard COVID-19 op iedere raadsagenda na de mededelingen te agenderen werd unaniem gesteund.

Peter van de Hoef

Peter van de Hoef

Hallo, Mijn naam is Peter van de Hoef. Ik ben geboren (1951) en getogen in Gelderland, woon vanaf 1987 in Fryslân en sinds 1989 in Burgum. Ik heb 2 prachtige kinderen die hun weg in het leven inmiddels gevonden hebben. Ik heb mijn hele werkzame leven bij Staatsbosbeheer gewerkt en daar veel kansen gehad om

Meer over Peter van de Hoef