Door Lutz Jacobi op 19 januari 2014

DE SCHOOLSCHRIJVER

Er zijn veel initiatieven om jonge kinderen het plezier in lezen en taal te laten ontdekken. Daar werk ik waar mogelijk aan mee, want Taal en Lezen verrijkt een mensenleven!Vorige week had ik hierover contact met ‘De Schoolschrijver’. Sinds twee jaar gaan kinderboekenschrijvers wekelijks naar scholen om met kinderen te lezen, te schrijven en de schatkamer van de jeugdliteratuur te ontdekken! Om daarna contact te blijven houden met de kinderen door met hen te mailen en te bloggen. Dat spreekt tot de verbeelding: zomaar Hans Hagen, Karlijn Stoffels of Lydia Rood in de klas, om er maar eens drie te noemen! In Fryslan zou dit in ieder geval Dolf Verroen in de klas worden…..

De stichting “De Schoolschrijver” is opgericht in 2010 en heeft al goede naam gemaakt:. Op de Nationale Voorleesdag, dinsdag 21 januari, leest Minister Jet Bussemaker voor op een school in Amsterdam. Zij wilde dat perse doen op een school die werkt met De Schoolschrijver!!

In 2014 komen er 15  schrijvers op scholen in Amsterdam, Rotterdam en op 5 scholen in de regio, daarna wordt het landelijk uitgerold. Met de provincie Fryslan worden nu gesprekken gevoerd om dit Project van de “Schoolschrijver “ op de Friese scholen te krijgen. En dit steun ik van harte! Heb me dan ook vorige week aangeboden als de Friese ambassadeur van De Schoolschrijver!

Lezen en Taal is belangrijk. Om de wereld en jezelf te kunnen begrijpen. Om de wereld op alle mogelijke manieren te ontdekken. Een van de mooie citaten van Abdelkader Benali, een ambassadeur van De Schoolschrijver: “Kinderen vinden het geweldig om een verhaal te lezen over pratende beren, maar die verhalen kunnen ondertussen ook een manier zijn om ze duidelijk te maken dat er in de wereld heel verschillende mensen en culturen zijn. Het kan ze acceptatie en tolerantie bijbrengen’.

Ik hoop dat veel heiten en memmen/ vaders en moeders,  juffen en meesters en kinderen een kijkje gaan nemen op www.deschoolschrijver.nl. en net zo enthousiast worden als ik! En dat het lukt om heel snel jeugdschrijvers op de Friese scholen te krijgen!

Zie ook :
www.hallofryslan.nl
www.lutzjacobi//twitter.com

Lutz Jacobi

Lutz Jacobi

Als volksvertegenwoordiger in het Nationaal Parlement schrijf ik in deze column over van alles en nog wat van het leven op en rond Het Binnenhof.

Meer over Lutz Jacobi